Sunday, January 22, 2017

O III Medjunarodnom trijenalu keramike

Keramika Danas- UNICUM 2015


Ova manifestacija se u organizaicji UNICUM-a i Narodnog Muzeja Slovenije treći put održava u Sloveniji. Iako mlada, za kratko vreme je uspala da nađe svoje mesto u umetničkom svetu i postane značajna revija savremene umetnosti keramike, a i jedina međunarodna izložba ovog tipa u regionu. Od 15.5.  do 30.9.2015 na Trijenalu će biti predstavljeno 94 autora iz 35 zemalja.

Trijenale prati niz događaja i izložbi vezanih za medij keramike širom Slovenije, a uporedo sa medjunarodnom izložbom posetioci mogu videti i izložbu studenata akademija umetnosti i umetničkih škola iz zemalja, iz kojih su članovi međunarodnog žirija- Slovenije, Nemačke, Turske i Srbije.
Organizacioni odbor trijenala, razvijajući koncept unikatnosti, izabrali su naziv UNICUM, reč koja referira nečemu izuzetnom, objektu koji je jedinstven i ne može se ponoviti, čime su želeli da naglase značaj „jedinstvenosti“ u umetničkom radu. Uzimajući u obzir da je savremena vizuelna umetnost pretrpela najveću promenu i razvoj zahvaljujući keramičkom predmetu, i u tom smeru pretežno razvijala koncepte zasnovane na pojmovima masovne proizvodnje i napredne tehnologije, neizbežno su se i savremena umetnost i dizajn keramike, razvili  kao medij koji idealno korespondira sa svim promenama, težnjama i mogućnostima umetničkog izražavanja 21 veka. U skladu sa tim i autori radova,  predstavljeni na  trijenalu su osim  profesionalnih keramičara i vizuelni umetnici ( vajari, arhitekte, konceptualni umetnici..) , koji su svoje ideje uspešno izveli u ovom materijalu.
Društveno politički kontekst, u formi klasične  skulpture, objekata masovne proizvodnje, nadrealnih asamblaža i instalacija, produkciski precizno, profesionalno, inovatovno i vešto  izvedeno, karakteristika je ovogodisnjeg trijenala .
Težak zadatak za žiri i dodelu Velike Nagrade Trijenala.

Žiri u sastavu dr.Nadja Zgonik (Slovenija) predsednica žirija, mag. Savić Valentina (Srbija) mag. Bernd Pfannkuche (Nemačka), prof.dr. Insel Inal (Turska), Karel Plemenitaš (Slovenija), je dodelio je Veliku nagradu Trijenala, Počasnu diplomu, Nagradu UNICUM-a, i tri priznanja UNICUM-a.


Veliku nagradu trijenala dobio je Veljko Zejak iz (Srbije & Slovenije) za monumentalni rad, pod nazivom „Big Money“. Počasnu diplomu Stephanie Marie Roos iz Nemačke, Nagradu UNICUM-a Tanja Lažetić iz Slovenije, a Priznanja UNICUM-a Thomas Stollar z SAD-a, Rolland Summer iz Austrije i Lea Georg iz Švajcarske.
Jasan koncept i ideja uz poštovanje i opravdanost izvođenja u materijalu, tehnička perfekcija i savremeni kontekst, izdvojili su ove radove tokom višečasovnog anonimnog procesa žiriranja.


                                                                                      Tanja Lažetić
 Ne tako mali broj umetnika Iz Srbije- mag.Veljko Zejak, prof.Velimir Vukićević, mag.Ljubica Jocić Knežević, Jasmina Pejčić, Nemanja Nikolić, mag.Iva Kukurić, mag. Danijela Pivašević Tenner, izabrani su da učestvuje na ovogodišnjem UNICUM-u, a više nego uspešno predstavili Srbiju i studenti sa Fakulteta Primenjenih Umetnosti, u selekciji doc.mag. Lane Tikveše - Sindi Biber, Jovana Đorđević, Milica Jakšić, Olga Uzelac i  Dušan Zubčić.
Slobodno se može reći da je ne mala ekipa, za tako malu zemlju pokazala zavidan uspeh i profesionalnost umetnika. Čestitke autorima. 

                                                                       Velimir Vukićević
                                           

Više na www.unicum.si


Valentina Savić,
 magistar umetnosti iz oblasti keramike, 
samostalni umetnik

No comments: