Tuesday, January 17, 2017

O VELIKOM KOLEKCIONARU


Да ли купити уметнички рад? ..или...Створити своју  уметничку колекцију?

.
 Велика је разлика .

Куповина „уметности“ је више мање несинхронизована активност , базирана на томе шта вам се свиђа, какав вам је укус, какав је укус ваше околине, жртва  сте тренда, видели сте у комшилуку, треба вам прикладан поклон...

Међутим, стварање уметничке колекције је ипак једно дуготрајно, усмерено и сврсисходно  опредељење. У оба случака ви купујете шта хоћете, али ако је ваш циљ стварање „Ваше уметничке колекције“, онда је неопходно да развијете две вештине.

Прва је да умете успешно да истражите, процените и одлучите да ли да купите или не уметнички рад који вас привлачи.
Друга је да знате  да сваки појединачни рад изаберете на такав начин да он постане препознатљив део ваше колекције.

Као озбиљни колекционар у старту одговарате на низ питања, која личе на избор животног позива или филозофије, а то свакако може и постати. Почетак може бити тежак, али победнички на крају. 
Дакле, потребно је да :
Одлучити шта  ће бити ваш фокус? Којим правцем ћете ићи? Како да организујете групу уметничких радова у оригиналну  и вредну колекцију? Како се радови односе један према другом да то има смисла. Како их представити &  наравно

 - Како ви то радите најбоље?
Дакле, Ви сте Колекционар ако добро знате како да контролисано и сврсисходно купујете уметност, а Добар Колекционар ако имате  талента у стварању – одабиру и груписању своје колекције, баш као и уметник.
Да би постали „Велики Колекционар“, морате имати и способност да издвојите  уметнички рад из милиона других и групишете  на такав начин које ће обогатити наше разумевање уметности уопште .

Свака зрела колекција „Великог Колекционара“  је као целина много значајнија  од радова појединачно. Велики колекционар се поштује као Велики Ауторитет, а неретко је и Personae која поставља стандарде, трендове, детерминише укусе, и значајно утиче на будућност.


Наравно све то у случају да не повлађује укусу већине, већ своју оригиналност, укус, таленат, знање и храброст,  искрено уложи у своју колекцију. У супротном остаће на нивоу колекционара са досадном, имитативном и репетитавном  колекцијом.
- „Успаваном лепотицом“ од колекције, коју ниједан принц  неће пробудити.


Само Искрено јер, неколицина диктира, а масе прате.


No comments: